Aile Hukuk Davaları; Türk Medeni Kanunu’ndan, nişandan veya sadece evlilik birliğinden kaynaklanan sebeplerle açılacak olan davaları kapsamaktadır. Aile Hukuku Davalarından bazıları;
Kira sözleşmelerinde her ne kadar kira süresi belirlenmiş olsa da, kiracı tarafından kira sözleşmesinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunulmadıkça kira sözleşmesi aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılır. Yani kira sözleşmeleri ancak kiracı tarafından yukarıdaki şartlar uyarınca nedensiz olarak fesih edilebilecektir. Kiraya veren sözleşmede belirtilen sürenin bittiğinden bahisle kiracıyı çıkaramayacaktır. Kiraya verenin tahliye hakkı için tıklayınız.
Kira sözleşmesinin geçerli olması için yazılı bir sözleşmeye gerek olmadığı gibi sözle dayalı kira sözleşmeleri de geçerlidir.
Kira sözleşmelerinde herhangi bir ihtara veya bildirime gerek olmaksızın, yeni dönemde sözleşmede kararlaştırılan ve yasal sınırı aşmayan artışlara kiraya veren kendiliğinden hak kazanır. Kiracı, bu artışları yapmıyor veya eksik yapıyor ise artış yapılmayan her ay için bakiye kira borcu hesaplanıp kiracıya icra takibi yapılmalıdır. Tahliye talebini de içeren bu icra takiplerinde dosya borcu 30 gün içinde ödenmediği takdirde kiraya veren, tahliye işlemlerine başlamaya hak kazanacaktır.(bu cümle (Tahliye) konu başlıklı makaleye gitsin) Süreç takibi uzmanlık istediğinden mutlaka bir avukatla çalışmakta fayda vardır.
Kiracının asli borcu kira bedelini tam ve zamanında ödemektir. KİRA SÖZLEŞMELERİNDE ARTIŞ ORANI VE TESPİT DAVASI (tıklayınca yazıya gidecek) başlıklı yazımızda açıkladığımız üzere sözleşmede belirtilen ve yasal sınırlara riayet edilen artışları yapmak ve kira bedelini gününde ödemek kaydıyla, ev/dükkan sahibinizin sizden talep ettiği fahiş kira bedellerini ödemek zorunda değilsiniz. Şayet ki yasal artışın fazlasını ödemiş iseniz, fazladan ödenen tutarları icra yolu ile ev/dükkan sahibinizden geri talep edebilirsiniz. Yasal artışın üstünde bir artış talep eden ev sahibi için kira bedeline dayanılarak tahliye hakkı doğmayacaktır.
Tahliye taahhütnamesi, kiracının, kiraya verene karşı kiralamış olduğu taşınmazı belli bir tarihte boşaltmayı üstlendiği yazılı taahhütnamedir. Bu taahhütnamenin geçerli olması, kiralananın tesliminden sonra tanzim edilmiş olmasına bağlıdır. Tahliye taahhütnamesine dayanarak icra yoluyla veya dava yoluyla tahliye işlemleri başlatılabilecektir.