İş Hukuku Davaları

İş davaları, işçi-işveren uyuşmazlıklarından doğan davaları kapsamaktadır. Bu davalar kimi zaman işçilik alacağından, kimi zaman haksız fesihlerden, kimi zaman hizmet akdinin tespitinden, kimi zaman ise iş kazalarından doğabilmektedirler. İş davalarına örnek olarak;

  • İşe İade Davası
  • İş Kazası Tazminat Davası
  • Kıdem Tazminatı Alacağı Davası
  • İhbar Tazminatı Alacağı Davası
  • Hizmet Tespiti Davası
  • Kötü Niyet Tazminat Davası…

İş Hukuku Makalelerimiz

Kira Hukuku
Av. Zihni Tolga Şenol

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE ARTIŞ ORANI VE TESPİT DAVASI

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE ARTIŞ ORANININ BELİRLENMESİ TBK m.344/1 “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli
Read More »

Sıkça Sorular Sorular

İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesinde sözleşmeyi haklı nedenle fesheden tarafın kanunda belirtilen ihbar sürelerine riayet etmeden işten çıkması/çıkarılması durumunda karşı tarafa ödenen paradır.

Ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir sebep dışında ödenmeyen işçi, iş görme yerine getirmekten kaçınabilir. Bu sebepten dolayı istifa eden işçi, kıdem tazminatını da hak kazanacaktır.

Deneme süresi işçi ile işverenin birbirini tanıma süresi olarak adlandırılabilir. Bu süre 2 aydan fazla olamaz. Ancak toplu iş sözleşmelerinde 4 aya kadar uzatılabilir. İşçi deneme süresi içerisinde sigortalı olarak çalıştırılacak, ve deneme süresi bitiminde hakedişini alacaktır.

İş sözleşmesinin neden belirtilmeksizin feshi veya belirtilen nedenin geçerli olmadığı iddiasında bulunulması durumunda, feshin geçersizliği ve işe iade talebinde bulunulabilmektedir. İşe iade hükümlerinden yararlanılabilmesi için; söz konusu işyerinde en az 30 işçi çalıştırılıyor olması ve iş sözleşmesi feshedilen işçinin ilgili işverene bağlı çalışma süresinin en az 6 ay olması gerekmektedir.